پرستار بالینی چیست2024-07-02

پرستاری: حرفه‌ای با چالش‌ها، فرصت‌ها و نقش حیاتی در مراقبت از بیماران

روانشناسان تلاش می‌کنند که درک کنند ذهن انسان چگونه کار می‎کند و چگونه به نیاز های او پاسخ می‎دهد. روانشناسی بالینی با گذر از مفاهیم تاریخی، وارد دوران مدرن خود شده است که در آن تکنیک‌ها و روش‌های علمی روز به روز تکامل می‌یابند. با این حال، این علم همچنان با تکیه بر تاریخ غنی و پیوند عمیق میان بدن، ذهن و روح به‌پیش می‌رود. «درمان روانکاوی» (Psychoanalytic) مبتنی بر رویکرد روانکاوی «زیگموند فروید» (Sigmund Freud) است. این رویکرد بر «اهمیت ناهشیار» (Unconscious)، آسیب‌های روانی و «رفتارهای ناهنجار» (Abnormal Behaviors) تأکید دارد. همچنین بر تأثیر تجربیات چند سال اول زندگی و شکل‌گیری «عقده ادیپ» (Oedipus Complex) بر تمام زندگی تأکید فراوان می‌کند.

از مواردی که در بررسی فرق بهیار و پرستار مهم و قابل توجه است، تفاوت مدت زمان کاری بهیار و پرستار، تفاوت وظایف مشاغل و حوزه کاری آن‌ها و در نهایت درآمد و حقوق بهیار و پرستار است که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است. بهیار به دلیل وظایفی که دارد و طبقه‌بندی سازمانی، غالبا پروسه تحصیلی خاصی را پشت سر نمی‌گذارد. افراد برای تبدیل شدن به بهیار دوره‌های خارج دانشگاه را طی می‌کنند و در صورت اخذ مدرک معتبر و نمره قابل قبول، می‌توانند به صورت شخصی زیر نظر ارگان‌های معتبر و یا در بیمارستان‌ها مشغول به کار شوند. موسسه پرستاری توانبخش یکی از موسسات با سابقه در حوزه استخدام و اعزام بهیار و پرستار در سطح تهران است. در صورت وجود هرگونه سوال و ابهامی می‌توانید از طریق شماره تماس‌های موجود در صفحه با تیم مشاوره ما در ارتباط باشید و از مشاوره تخصصی به صورت بهره‌مند شوید.

از سوی دیگر، مراحل آموزشی این دو حوزه نیز متفاوت است؛ روانشناسان عمومی با گذراندن کارشناسی و دو سال کارآموزی وارد بازار کار می‌شوند، اما روانشناسان بالینی نیازمند تحصیلات تکمیلی و کارآموزی تخصصی‌تر هستند. پرستار جراحی نقش مهمی در مراقبت از بیماران قبل، حین و بعد از عمل جراحی ایفا می‌کند. وظایف اصلی وی شامل آماده‌سازی بیمار برای عمل، آموزش بیمار در مورد روند جراحی و مراقبت‌های بعد از عمل، رعایت اصول استریل و کنترل عفونت، نظارت بر علائم حیاتی بیمار، مدیریت درد، و همکاری با تیم جراحی است. همچنین، پرستار جراحی موظف است داده‌های آزمایشگاهی بیمار را بررسی کند، وضعیت بیمار را ارزیابی نماید و در صورت نیاز به پزشک اطلاع دهد. به‌طور خلاصه، پرستار جراحی نقش کلیدی در اطمینان از ایمنی و رفاه بیماران جراحی دارد.

همچنین تا سال ۱۹۱۴ حدود ۲۶ کلینیک روانشناس بالینی در ایالت متحده تاسیس شد که امروز این رشته به عنوان یکی از پرطرفدارترین زیرشاخه‌های حوزه روانشناسی شناخته می‌شود. روانشناسی یکی از علوم گسترده در حوزه روان است که روز به روز دچار تغییرات و پیشرفت زیادی می‌شود. این حوزه مهم و تاثیرگذار شاخه‌های متنوعی دارد که یکی از آن‌ها روانشناسی بالینی “Clinical psychology” نام دارد. دنیای علم روانشناسی آنقدر عمیق و گسترده است که آشنایی با تمام گرایش‌های آن نیازمند صرف زمان و انرژی است. این گرایش یکی از معروف‌ترین شاخه‌ها در علم روانشناسی است که طرفداران زیادی دارد.

در پی فعالیت‌های متخصصان بالینی، شیوه‌های تشخیصی و مدل‌های درمانی متنوعی برای پیشگیری و درمان مشکلات روانی شکل‌ گرفته است. همچنین متخصصان بالینی، با انجام تحقیقات متنوع، علت اختلال‌های روانی، میزان شیوع اختلال‌ها و احتمال «وجود چند اختلال به‌صورت هم‌زمان» (Comorbidity) را در افراد و جوامع بررسی می‌کنند. خدمات روانشناسی بالینی در چهار حوزه مختلف تقسیم می‌شود که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم. این حوزه نقش مؤثری در بهبود کیفیت زندگی افراد و ارتقای سلامت روان جامعه دارد. نه‌ تنها به درمان مشکلات موجود می‌پردازد، بلکه با تمرکز بر پیشگیری و آموزش، در تلاش است تا سلامت روانی را در سطح وسیع‌تری گسترش دهد. توجه به مسائل فردی و جمعی، همراه با ارائه خدمات جامع و مداوم، روانشناسی بالینی را به یکی از مؤثرترین رشته‌های سلامت روان تبدیل کرده است.

در جدول زیر دروس روانشناسی بالینی در آزمون کارشناسی ارشد را به همراه ضرایبشان برایتان قرار داده‌ایم. با پیشرفت‌های بیشتر در این علم در قرن بیستم، روش‌های درمانی متنوعی برای درمان بیماران ابداع شد. امروزه روان‌شناسی بالینی یکی از محبوب‌ترین شاخه‌های روانشناسی در دنیاست و با پیشرفت‌های بسیار زیاد، این رشته در حال توسعه و گسترش است. در قرن‌های گذشته، بسیاری از مشکلات روان‌شناختی در چارچوب تفسیرهای دینی یا ماورایی تبیین می‌شد. در نتیجه، کمک مؤثر و کاربردی به بیماران مبتلا به اختلالات روان‌پزشکی صورت نمی‌گرفت و این افراد در وضعیت فعلی خود باقی مانده و حتی ممکن بود دچار مشکلات بیشتری شوند. اهداف روانشناسی بالینی بر سه محور اصلی تشخیص، درمان و پیشگیری استوار است که هر یک از این موارد در تحقیقات اخیر به‌طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته است.

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

محل‌های کار معمول روانشناسان بالینی شامل بیمارستان‌ها، مراکز آموزشی، مطب‌های خصوصی و دیگر مراکز درمانی و سلامت روان است. برخی از روانشناسان بالینی ممکن است در سازمان‌های خصوصی، مدارس، دپارتمان‌های پلیس یا نیروهای نظامی نیز فعالیت کنند. با اینکه بسیاری از روانشناسان بالینی در مراکز درمانی پزشکی مشغول به کار هستند، اما آنها پزشک نیستند و دارو تجویز نمی‌کنند. بلکه از روش‌های روانشناختی یا روان درمانی بهره می‌گیرند و تمرکز آنها بیشتر بر نحوه تفکر، احساسات و رفتار افراد و تأثیر این موارد بر روابط آنها با دیگران است. خوب است بدانید روانشناسی بالینی (Clinical Psychology) می‎تواند در همه زمینه‌های اختلالات، روانی، عاطفی و رفتاری ارزیابی، تشخیص و راه‌کار درمان روان‌شناختی ارائه دهد. اگر برای مشکلات سلامت روان خود به حمایت حرفه‌ای نیاز دارید مشاوره تلفنی با دکتر روانشناس بالینی درمانکده به شما کمک خواهد کرد.

فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌توانند به‌طور تخصصی‌تر در مقطع دکتری، در گرایش روانشناسی بالینی و سلامت، ادامه تحصیل دهند. ماموریت پزشک خوب آسان سازی دسترسی به اطلاعات و خدمات پزشکی و سلامت، و کمک به متخصصان سلامت برای فعالیت حرفه‌ای بهتر است. در پزشک خوب میتوانید به صورت رایگان دکتر یا تخصص مورد نظر خود را جستجو کرده و پس از مشاهده اطلاعات تکمیلی و وقت‌های در دسترس، زمان مراجعه خود را به صورت آنلاین رزرو کنید. علاوه بر آن پزشکان، روانشناسان، و دندانپزشکان یا سایر متخصصان حوزه سلامت می‌توانند ضمن معرفی کامل خود در فضای اینترنت به روشی بسیار مفید و کارآمد، اطلاعات و زمان حضور مراجعین خود را به صورت آنلاین مدیریت نمایید. فرد علاقمند به حوزه روانشناسی بالینی، باید در ابتدا در رشته روانشناسی تحصیل کرده باشد و مدرک لیسانس خود را از یک موسسه معتبر دریافت کرده باشد. همچنین جالب است بدانید فرد متقاضی باید در چهار درس تخصصی نمره بالای ۱۸ دریافت کرده باشد.

در این مطلب از مجله فرادرس، یادگرفتیم که جنبه‌های مختلف روانشناسی بالینی چیست و با حوزه‌های فعالیت روان‌درمان‌گر آشنا شدیم. رواندرمانی پویشی کوتاه‌ مدت (ISTDP) روشی متمرکز، تجربی و فعال است که برای درمان مشکلات عاطفی و روانی عمیق مانند افسردگی، اضطراب، اختلالات شخصیتی و مشکلات بین فردی طراحی شده است. این رویکرد که توسط دکتر حبیب دوانلو توسعه یافته، به فرد کمک می‌کند تا با مقاومت‌های درونی در برابر احساسات مواجه شده و نقاط قوت خود را فعال کند. روانشناسی بالینی یک تخصص هیجان‌انگیز و رو به رشد است که با اصول و مهارت‌های کاربردی در خارج از آزمایشگاه سروکار دارد. شاید بارها برای شما یا اطرافیانتان پیش آمده که برای حل یک مشکل تصمیم به دریافت راهنمایی از روانشناس گرفتید.

در نیمه دوم قرن بیستم، رویکردهای جدیدی مانند روان‌درمانی شناختی-رفتاری (CBT)، طرحواره درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و دیگر درمان‌های مبتنی بر شواهد وارد این حوزه شدند. این درمان‌ها بر اصلاح الگوهای فکری و رفتاری ناسازگار تمرکز داشتند و به دلیل کارایی بالا در درمان اختلالات روانی مختلف، مورد استقبال قرار گرفتند. اگرچه روانشناسی بالینی از لحاظ مطالعه تجربی با بقیه رشته‌های روان‌شناسی مرتبط است اما در اصل این تخصص را باید از دیگر زیرشاخه‌ها متمایز دانست. زیرا روانشناسان بالینی از تحقیقات روانشناسی برای بهبود رفاه مراجع استفاده می‌کنند. مرکز مهارت های بالینی در طبقه اول دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران قرار داشته و محیط مناسب جهت یادگیری مهارت های بالینی پرستاری و مامایی را فراهم می نماید. در این واحد آموزشی، مجموعه ای از امکانات ارائه شده است تا یادگیری براساس حل مشکل و تفکر انتقادی ارتقا یابد و فرصت آموزش و یادگیری در ابعاد شناختی، روانی-حرکتی و عاطفی فراهم گردد.

این کلینیک در ابتدا بر کمک به کودکانی که دچار مشکلات یادگیری و اختلالات تحولی بودند، تمرکز داشت. ویتمر در سال ۱۹۰۷ در مقاله‌ای برای نخستین بار اصطلاح “روانشناسی بالینی“ را به کار برد و آن را به‌عنوان مطالعه افراد از طریق مشاهده و آزمایش با هدف ایجاد تغییر تعریف کرد. ویتمر که به‌عنوان پدر روانشناسی بالینی شناخته می‌شود، با اقدامات خود زمینه را برای کاربرد عملی روانشناسی در حل مشکلات زندگی روزمره فراهم کرد. تا سال ۱۹۱۴ تعداد کلینیک‌های روانشناسی در ایالات متحده به ۲۶ کلینیک رسید که نشان‌دهنده رشد تدریجی این حوزه بود. این رشته به‌عنوان شاخه‌ای از علم روانشناسی، ریشه‌های خود را در دوران باستان و کارهای فیلسوفانی مانند سقراط، افلاطون و کنفوسیوس می‌جوید، که به مطالعه ذهن و رفتار انسان پرداختند. اما مسیر شکل‌گیری روانشناسی بالینی مدرن را می‌توان در اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20 ردیابی کرد.

همچنین، استفاده از لوله‌های تغذیه برای تأمین مواد مغذی بیمار نیز باید مدیریت شود. این جدول برای اطمینان از کنترل مناسب درد و جلوگیری از بروز عوارض ناشی از داروهای آرام‌بخش به کار می‌رود. بسیاری از دانشگاه‌ها، به عنوان مرحلۀ آخر پذیرش، از پذیرفته‌شدگان در آزمون کتبی مصاحبۀ حضوری می‌گیرند. یادگیری صحیح و اصولی این درس از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چراکه این درس پایه و اساس این رشته است. این درحالی است که شیفت کاری بهیاران با توجه به موقعیتی که در آن مشغول هستند ممکن است متغیر باشد. برخی از بهیاران عزیز شیفت‌های طولانی 12 یا 24 ساعته با داشتن مدت زمانی برای استراحت دارند.

تلاش‌های بیشتر برای درک تعاملات میان فرد و جامعه می‌تواند راه را برای فهم بهتر این رشته‌ها هموار سازد (Caputo et al., 2020). روانشناسی بالینی به عنوان یک رشته علمی، در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم پدیدار شد. یکی از پیشگامان این حوزه لایتنر ویتمر بود که اولین کلینیک روانشناسی را در سال ۱۸۹۶ در دانشگاه پنسیلوانیا تأسیس کرد. همچنین، پس از جنگ جهانی دوم و با افزایش تقاضا برای درمان روانشناختی سربازان، روانشناسی بالینی به طور گسترده‌تری شناخته شد و رشد کرد. در جنگ جهانی دوم، توجه به درمان سربازانی که از شوک ناشی از جنگ (که امروزه به‌عنوان اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) شناخته می‌شود) رنج می‌بردند، افزایش یافت. نیاز شدید به درمان مناسب برای سربازان بازگشته، باعث شد ایالات متحده برنامه‌های دکترای روانشناسی بالینی را راه‌اندازی کند.

توصیه می‌کنیم تا برای مشاهده قیمت روپوش پزشکی و سفارش آنلاین، همین حالا به وب‌سایت بصیرت مراجعه کنید. پرستاری یک حرفه‌ بسیار متنوع و بزرگ میباشد که بدون هیچ چشم داشتی به دنبال خدمت رسانی است. پرستاری از مشاغلی میباشد که با وجود سختی کار همچون شیفت‌های شبانه، مواجه شدن با صحنه‌های دردناک و… دارای مزایای همچون کمک به بیماران و سالمندان میباشد. نرخ بیکاری کم در شغل پرستاری حاکی از بازارکار خوب و مناسب این شغل ،در کشور ایران میباشد.پرستاری از شغل‌هایی میباشد که در تمام جوامع و در هرشرایطی نیاز به آن احساس میشود. سازمان‌ و مراکز زیادی به غیر از مراکز درمانی و بیمارستان ها به دنبال استخدام پرستار میباشند. مستقیم کارکنان پرستاری در ارائه مراقبت از بیمار در یک محیط بالینی، مانند بیمارستان، آسایشگاه، کلینیک یا خانه را رهبری کنید.

در مقطع کارشناسی درس پژوهش‌های عملی انفرادی در روانشناسی ارائه شده است که دانشجویان موظف به انجام یک طرح پژوهشی با موضوع اختیاری هستند تا بتوانند به صورت عملی با روند تحقیق آشنا شوند. همچنین در مقطع ارشد و دکتری دانشجویان موظف به گذراندن واحد پایان‌نامه و ارائه یک پژوهش روانشناسی برای فارغ‌التحصیلی در هر یک از این مقاطع می‌باشند. روانشناسی بالینی در مقطع ارشد شامل گرایش‌های خانواده، کودک و نوجوان و سلامت است. تنها فارغ‌التحصیلان روانشناسی و مشاوره امکان شرکت در روانشناسی بالینی وزارت بهداشت را دارند. روانشناسی بالینی در وزارت بهداشت دارای دروس عملی بیشتر است درصورتی که در وزارت علوم، تمرکز بر روی دروس تئوری بیشتر است.

مداخلات روانشناختی برای جلوگیری از عود اختلالات افسردگی و اضطراب نیز در میان بیماران بهبود یافته مؤثر گزارش شده است (Bruin et al., 2022). مرورهای سیستماتیک نشان می‌دهند که تشخیص در روانشناسی بالینی از فرآیندهای دقیق و چند مرحله‌ای شامل ارزیابی‌های روانشناختی، مصاحبه‌های بالینی و استفاده از ابزارهای سنجش مبتنی بر علم تشکیل شده است. این روش‌ها به‌طور گسترده برای تشخیص دقیق‌تر و بهتر اختلالات روانی از جمله افسردگی، اضطراب و اختلالات روان‌پریشی استفاده می‌شود (Yao et al., 2020). در حالی‌که روانشناس بالینی در کنار کار درمانی، بر روی تحقیقات حوزه آسیب‌شناسی روانی، تشخیص‌های جدید برای اختلالات، ریشه‌یابی آن‌ها و ابداع مدل‌های درمانی کارآمدتر نیز می‌پردازد. در طول جلسات درمان، افراد با احساسات دشوار کار می‌کنند تا الگوهای ناسالم رفتاری را تغییر داده و به درکی عمیق‌تر از خود دست یابند. این روش نه‌ تنها علائم مشکلات را برطرف می‌کند بلکه به بهبود عاطفی و دستیابی به زندگی سالم کمک می‌کند.

مهربانی آنها می تواند به بیماران کمک کند تا قبل از انجام اقدامات پزشکی یا جراحی احساس آرامش کنند. آنها همچنین باید دستور زبان صحیح را بیان کرده و تمرین کنند تا مطمئن شوند که پیام ها را به طور دقیق به بیماران و پزشکان ارسال می کنند. این می تواند به بیماران کمک کند تا بفهمند پرستار در مورد آسیب، بیماری یا درمان به آنها چه می گوید. پرستاران بالینی افرادی هستند که وارد دانشگاه شده و مدراک علمی و رسمی این رشته را دریافت کرده‌اند. کارهایی مثل پانسمان‌های مهم و یا تزریقات و سرم تراپی را پرستار انجام می‌دهد و معمولا پرستار مراقبتی مهارت این کارها را ندارد.

او از اولین افرادی بود که ایده درمان اختلالات روانی را از طریق گفتگو مطرح کرد. در ادامه، او رویکرد روان‌درمانی خود را ابداع کرد که تمام تکنیک‌های آن از طریق صحبت کردن با بیمار انجام می‌شد. در ادامه، «لایتنر ویتمر» (Lightner Witmer) روانشناس آمریکایی اولین کلینیک روان‌درمانی را در سال ۱۸۹۶ ابداع کرد. این کلینیک به‌صورت تخصصی برای درمان کودکانی بود که از «ناتوانی‌های یادگیری» (Learning Disabilities) رنج می‌بردند. در ادامه، ویتمر برای اولین بار در سال ۱۹۰۷ واژه روانشناسی بالینی را بیان کرد. مصاحبه تشخیصی یکی از هنرمندانه‌ترین بخش‌های روان‌درمانی است که اگر به‌خوبی انجام شود، ادامه مسیر درمان آسان می‌شود.

در ابتدای مسیر لازم است بدانید که رقابت برای کسب جایگاه‌های برتر در دانشگاه‌ها در این رشته از سایر رشته‌های روانشناسی بیشتر است و این بدان معناست که موفقیت در این رشته نیازمند تلاش زیاد و هدفمند است. در هر دو وزارت، دانشجویان در زمان تحصیل‌شان می‌توانند به کار درمان مشغول شوند اما در وزارت بهداشت در حین تحصیل زمان بیشتری به فعالیت در بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها اختصاص داده می‌شود. مشکل بزرگ درمان روان‌کاوی، دوره درمانی چند ساله، هزینه بالا و سرعت پیشرفت پایین بود. در ادامه، با پیشرفت نظریات روان‌کاوی، مدل‌های «درمان‌ روان‌پویشی» (Psychodynamic Therapy) به وجود آمده‌اند که درمانگر فعال‌تر بوده و در مدت زمان کمتری، فرایند درمانی نتیجه می‌دهد. این درمان‌ها از تکنیک‌های متنوع‌تری استفاده می‌کنند که در ادامه بیان می‌کنیم. در میان انبوهی از اختلال‌های متنوع، «اختلالات اضطرابی و افسردگی» (Anxiety and Depressive Disorders) از شایع‌ترین اختلالات روانی بوده و به‌شکل قابل توجهی در حال رشد هستند.

مسیر تشخیص بیماری‌های روانی توسط روانشناس بالینی، درست شبیه به عملکرد پزشکان در درمان بیماری‌های جسمی است. روانشناس بالینی در گام اول بیمار را ارزیابی می‌کند تا بتواند مشکل او را تشخیص دهد و در گام بعدی دلیل بروز آن را شناسایی می‌کند. مسیر شناسایی اختلال بیمار توسط روانشناس بالینی به چند روش صورت می‌گیرد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم. گام‌های اولیه پیدایش حوزه روانشناسی بالینی به وسیله روانکاو اتریشی، زیگموند فروید صورت گرفت. این روانکاو یکی از اولین افرادی بود که بر موضوع بیماری‌های روانی تمرکز کرد و دریافت که این بیماری با صحبت کردن قابل درمان خواهد بود.

در درمان بسیاری از بیماران روانپزشک و روانشناس بالینی به صورت یک تیم کار می‌کنند و کار آن‌ها مکمل یکدیگر است. روانشناسان بالینی با استفاده از ابزارهای تشخیصی پیشرفته و رویکردهای درمانی مختلف به بیماران مبتلا به اختلالات روانی کمک می‌کنند. مرورهای سیستماتیک نشان داده‌اند که روش‌های درمانی مانند رفتار درمانی شناختی (CBT) و درمان‌های روان‌پویشی به‌طور گسترده‌ای در درمان اختلالات روانی از جمله اضطراب و افسردگی مؤثر هستند (Kazdin, 2021). روانشناسی بالینی حوزه‌ای نظری عملی است که از تحقیقات و تکنیک‌های روانشناختی در محیط های بالینی با هدف مشاوره، درمان و بهبود علایم ناشی از مشکلات روانی، رفتاری و ارتباطی استفاده می‌کند. بر اساس یک تعریف ساده از روانشناسی بالینی، این رشته مطالعه افراد از طریق مشاهده یا آزمون با هدف ایجاد تغییر است.

همچنین باید بدانید که مسیر دکترای روانشناسی بالینی دارای پایان‌نامه و دوره کارآموزی است. تبدیل شدن به یک روانشناس بالینی مستلزم کسب آموزش‌های تجربی و آکادمیک در حوزه روانشناسی است. افراد علاقه‌مند به این حوزه باید یک برنامه مطالعاتی دقیق بچینند و برای تحصیل در این حوزه تلاش کنند. در ادامه به بیان مسیر آموزشی برای تبدیل شدن به یک روانشناس بالینی، می‌پردازیم. از دیدگاه نظری، بررسی‌هایی که به ارتباط میان روانشناسی بالینی و روانشناسی جامعه پرداخته‌اند، نشان داده‌اند که این دو رشته همچنان در تلاش برای ادغام هستند، اما هنوز یک دیدگاه کاملاً یکپارچه وجود ندارد.

آی سی یو (ICU) یا واحد مراقبت‌های ویژه یک بخش در بیمارستان است که برای مراقبت از بیماران با وضعیت‌های بحرانی و نیاز به درمان‌های پیچیده و پیوسته طراحی شده است. در این بخش، بیماران تحت نظارت دقیق پزشکان و پرستاران متخصص قرار می‌گیرند و از دستگاه‌ها و تجهیزات پزشکی پیشرفته برای کنترل علائم حیاتی و درمان استفاده می‌شود. روانشناسی بالینی به افراد کمک می‌کند تا با مشکلات روانی و رفتاری خود مقابله کنند و بهبود یابند. افرادی که خدمات روانشناسی بالینی دریافت می‌کنند، می‌توانند زندگی سالم‌تری داشته باشند و بهتر با چالش‌های زندگی مواجه شوند. این درمان‌ها شامل انواع مداخلات روانشناختی مانند رفتار درمانی شناختی (CBT)، روان‌درمانی فردی، و درمان‌های گروهی می‌باشد.

تکنیک‌هایی مانند تداعی آزاد، تفسیر رؤیا، بررسی انتقال و شناسایی مکانیزم‌های دفاعی به کار می‌روند تا الگوهای پنهان و نیروهای ناهشیار آشکار شوند. آن‌ها همچنین تاب‌آوری را ارتقا می‌دهند و به افراد کمک خواهند کرد تا نقاط قوت خود را بشناسند. روانشناس بالینی می‌تواند به‌طور همزمان بر روی چندین مورد از این خدمات تمرکز کند. مثلا او ممکن است مستقیما با بیماران اختلالات روانی که در بیمارستان بستری شده‌اند، سروکار داشته باشد. همچنین یک مطب خصوصی درمانی را برای مقابله با ناراحتی‌های روانی نیز اداره کند.

روانشناسی بالینی وزارت بهداشت شامل طرح می‌شود اما وزارت علوم طرح ندارد، با این حال دانشجویان در طی تحصیل در مقطع ارشد به عنوان اینترن در بیمارستان‌های اعصاب و روان آموزش می‌بینند. برای موفقیت در کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی ابتدا باید با دروس و ضرایب هرکدام آشنا شویم تا بتوانیم با برنامه‌ریزی صحیح، به رتبۀ مطلوبی دست یابیم. همچنین لازم به ذکر است که کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی در این دو وزارت‌خانه نیز متفاوت است و منابع امتحانی متفاوتی نیز دارد. برای مثال در روان‌درمانی شناختی-رفتاری (CBT) تمرکز بر تغییر افکار و رفتارهای منفی برای بهبود وضعیت روانی بیمار است. پس از طی کردن تمامی مراحل بالا، حال باید از یک دانشگاه معتبر مدرک دکترای روان‌شناسی بالینی خود را کسب کنید.

انسان گرایی تلاش دارد رفتار انسان را از دریچه تجربه‌های ذهنی و انسانی درک کند. این رویکرد با دیدگاه پدیدارشناسانه، شخصیت را از منظر ذهنی و تجربه‌های فردی تحلیل می‌کند. این گرایش تخصصی به مردم کمک می‌کند تا افراد متوجه شوند چگونه به همان طریقی که کاری را که انجام می‌دهند، رفتار می‌کنند. درمانگر بالینی با این بینش حرفه‌ای به افراد کمک می‌کند تا تصمیم‌گیری، مدیریت استرس و رفتار خود را بر اساس درک رفتار گذشته بهبود ببخشند. روانشناسی بالینی یکی از رشته‌های تخصصی روانشناسی است که این روزها به لطف نیازهای در حال تغییر افراد و تغییر در رویکردها توجه ویژه‌ای به آن می‌شود.

آی سی یو معمولاً در بیمارستان‌های بزرگ‌تر و مراکز درمانی تخصصی با امکانات پیشرفته وجود دارد. برخی از بیمارستان‌ها تنها بخش مراقبت‌های ویژه عمومی دارند که ممکن است برای برخی شرایط خاص مناسب نباشد. این جدول به تیم پزشکی کمک می‌کند تا وضعیت تنفسی بیمار را به طور دقیق بررسی کنند و تنظیمات دستگاه تهویه را بر اساس نیاز بیمار تغییر دهند. روانشناسی بالینی در مقطع دکتری نیز در هر دو وزارت خانۀ علوم و بهداشت ارائه می‌شود. تفاوت این دو وزارت‌خانه در منابع کنکور، تاریخ برگزاری آزمون، شرایط در حین تحصیل، تعداد شرکت‌کنندگان، میزان تأثیر مصاحبه در هر کنکور، اشتغال به کار راحت‌تر در وزارت بهداشت و طرح است.

الگوهای رفتاری ناشی از هیجانات و افکار افراد است و با ارزیابی آن‌ها، روانشناسان بالینی از دنیای درونی مراجعه‌کننده‌ها خود آگاه می‌شوند. بیشتر متخصصان روانشناسی بالینی از تمام این شیوه‌ها استفاده می‌کنند تا جامع‌ترین اطلاعات مورد نیاز برای تغییر رفتار را به‌دست آورند. «رویکردهای مختلف روانشناسی» (Approach's of Psychology)، دلایل متنوعی را برای مشکلات روانی مطرح می‌کنند. بر اساس «علت‌شناسی‌های مختلف اختلال‌های روانی»(Etiology)، نظریه‌های روان درمانی مختلفی به‌وجود آمده است. هر کدام از این نظریه‌های روان درمانی، برای اختلال‌های مشخصی کاربرد بیشتری داشته و افرادی با آن‌ها راحت‌تر ارتباط برقرار می‌کنند.

پرستاران و پزشکان در آی سی یو به‌طور ویژه آموزش دیده‌اند تا به مراقبت از بیماران با شرایط بحرانی بپردازند. پزشکان متخصص در زمینه‌هایی مانند قلب، ریه، جراحی و بیهوشی معمولاً مسئول درمان بیماران در این بخش هستند. در ایران، همانند بسیاری از کشورهای جهان، روانشناسی بالینی از محبوبیت زیادی برخوردار است. روانشناسان بالینی هم در مراکز بهداشتی درمانی و هم در مراکز خصوصی به صورت پاره وقت و تمام وقت جهت مشاوره و کمک به افرادی که اختلالات روانی دارند فعالیت می‌کنند. پیشگیری از بروز اختلالات روانی، هدف دیگری است که روانشناسی بالینی به آن می‌پردازد.

روانشناسان بالینی در جامعه نقشی کلیدی در تشخیص، درمان، پیشگیری و تحقیق دارند. آن‌ها با مداخلات خود به ارتقای سلامت روانی افراد و جامعه کمک می‌کنند و در بهبود محیط‌های اجتماعی و سازمانی نیز نقش مؤثری ایفا می‌کنند. رویکردهای روانشناسی بالینی چیست؟ روانشناسان بالینی که به عنوان روان درمانگر کار می‌کنند، اغلب رویکردهای درمانی متفاوتی را در کار با مراجعان به کار می‌برند. در حالی‌که برخی از بالینگران تمرکز خود را بر دیدگاه درمانی بسیار ویژه‌ای می‌گذارند، بسیاری از آنها از رویکردی مشهور به «رویکرد التقاطی» استفاده می‌کنند. این روش شامل به کارگیری شیوه‌های نظری متفاوت برای توسعه‌ی بهترین برنامه درمانی متناسب با مراجع است. درمان هیجان مدار بر این اصل استوار است که احساسات و هیجانات نقش مهمی در انتخاب‌ها و رفتارهای روزانه ما داشته و ارتباط عمیقی با هویت‌مان دارند.

برای پرستاران مهم است که به جزئیات توجه کنند تا اطمینان حاصل شود که این آزمایشات به درستی انجام می شوند زیرا آنها به این اطلاعات برای تشخیص بیماران و توسعه برنامه های درمانی نیاز دارند. پرستاران همچنین ممکن است مسئول تجزیه و تحلیل نتایج و به اشتراک گذاشتن آنچه پیدا می کنند با بقیه تیم پزشکی خود باشند. پرستاران نقش حیاتی در جمع آوری اطلاعات از بیماران و به اشتراک گذاری آن با بقیه تیم پزشکی خود دارند. از آنجایی که این یک مسئولیت کلیدی برای کسانی است که در حرفه پرستاری هستند، پرستاران باید مهارت های ارتباطی کلامی و نوشتاری عالی برای همکاری موثر با پزشکان و سایر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی داشته باشند. ارتباط واضح و مختصر همچنین می تواند تضمین کند که بیماران و اعضای خانواده آنها تمام اطلاعاتی را که دریافت می کنند درک می کنند. وظایف این پرستار شامل ارزیابی جامع سلامت جسمی و روانی سالمند، از جمله بررسی وضعیت دهان و دندان، شناخت، روان، تغذیه، تعادل و راه رفتن است.


پرستار برای سالمندان